Tražilica

Pretraži web...
 O nama
 Ustroj
 Planski dokumenti
 Financiranje
 Djelatnost
 Zakonodavni okvir
 Javna nabava
 Javno vodno dobro
 Zapošljavanje
 Hrvatske vode i EU
 Međunarodna suradnja
 Hrvatske vode i priroda
 Opći tehnički uvjeti za radove u vodnom gospo ...
 Časopisi
 Osnovni pojmovi u vodnom gospodarstvu
 Voda život znači
 Aktualno
 Ozakonjenje zgrada na vodnom dobru
 Okrugli stol : "Zaštita od poplava u Hrvatskoj"
Vodni doprinos - često ponavljana pitanja
Vodne naknade
Katalog informacija
Često postavljena pitanja
Odnosi s javnošću
Kontakt
 

Novosti


 

11.02.2015.

Priznanje Hrvatskim vodama

Untitled.jpg Hrvatske vode primile su priznanje za dobru suradnju s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje tijekom provođenja mjera obrane od poplava. Priznanje je uručeno Vodnogospodarskom odjelu Hrvatskih voda u Osijeku prilikom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja 112 te desetogodišnjice postojanja broja 112 SOS u Hrvatskoj. Priznanja su uručena i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Našica te gradu Valpovu. Potvrda su dobre suradnje svih žurnih službi sa zajedničkim ciljem rada na sigurnosti građana, preventivi i akcijama u situacijama ugroze života i imovine.

11.02.2015.

Održana radionica Hrvatskih voda i Hrvatskog geotehničkog društva

DSC04672.JPG Hrvatske vode u suradnji s Hrvatskim geotehničkim društvom održale su prvu zajedničku radionicu na temu „Geotehnički aspekti projektiranja nasutih brana, melioracijskih kanala i nasipa za obranu od poplava.“ Prisutne na radionici pozdravio je generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Ivica Plišić, a moderirali su predsjednik Hrvatskog geotehničkog društva prof. dr. sc. Ivan Vrkljan i direktor VGO-a za gornju Savu Andrino Petković.

11.02.2015.

Javni poziv za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa


10.02.2015.

 Priopćenje za javnost - Sanacija manjih odrona savskog nasipa u Račinovcima

Stručne službe Hrvatskih voda, tijekom redovitog obilaska savskog nasipa u siječnju ove godine, uočile su manja oštećenja pokosa nasipa na vodnoj strani. Radi se o nekoliko lokacija koje su izvan zone područja na kojima je prošle godine nasip saniran, odnosno uzvodno od njih.

09.02.2015.

Radni posjet generalnog direktora općini Brdovec

Generalni direktor  Hrvatskih voda, Ivica Plišić sa svojim suradnicima, Andrinom Petkovićem,direktorom VGO-a  gornja Sava i Markom Veselčićem,voditeljem Jedinice za provedbu nacionalnih vodnogospodarskih projekata   i saborskim zastupnikom i načelnikom općine Brdovec g. Alenom Prelecom obišao je  radove na izgradnji kanalizacijske mreže u naseljima  Brdovec, Prigorje, Laduč, Šenkovec, Harmica, Vukovo selo i Javorje.

05.02.2015.  

  Republika Hrvatska predsjedava Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav

IMG_1436.JPG Republika Hrvatska je i službeno preuzela predsjedavanje Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR).  ICPDR–om u ime Republike Hrvatske predsjedava pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić. Dužnost je preuzeo od bugarske predsjedavateljice Emiliye Kraeve. Hrvatsku delegaciju na radnom sastanku u Beču predvodi i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić sa suradnicima.

04.02.2015.

 

 U Rijeci svečano  potpisani  ugovori u sklopu Projekta EIB i CEB

 

IMAG1171.jpg U Rijeci su potpisani ugovori o izgradnji i rekonstrukciji sanitarne kanalizacije i pratećih vodovoda gradskog područja Gornji Zamet, Donja Drenova, Murini i rekonstrukciji crpne stanice Kostabela te pružanju usluga stručnog nadzora nad izgradnjom i rekonstrukcijom navedenih radova.  Ugovor je potpisan između Hrvatskih voda, naručitelja i izvođača radova.

03.02.2015.


Radni posjet generalnog direktora u sklopu Projekta Sisak

KOLEKTOR_17.JPG Generalni direktor Ivica Plišić sa svojim suradnicima i  gradonačelnicom grada Siska, Kristinom Ikić Baniček te direktorom Sisačkog  vodovoda, Srđanom Marićem održao je radni sastanak te obišao radove na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Siska.
 
Cilj ovog projekta je poboljšanje sustava vodoopskrbe i integriranog sustava upravljanja otpadnim vodama.
Da podsjetimo, Projekt  Sisak započeo je krajem 2012. godine potpisivanjem Ugovora o provedbi  i Ugovora o sufinanciranju projekta „Program pročišćavanja otpadnih voda grada Siska“.

02.02.2015.


Priopćenje za medije – Hrvatske vode otpisuju dug najsiromašnijim građanima

IMG_6776.JPG Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina zajedno sa generalnim direktorom Hrvatskih voda Ivicom Plišićem i njegovim zamjenikom Sinišom Kukićem  održao je konferenciju za novinare povodom  mjere Vlade Republike Hrvatske  o oprostu duga.
Hrvatske vode se pridružuju istoimenoj  Vladinoj mjeri koja bi  građanima koji su u ovršnom postupku prisilne naplate,a sukladno kriterijima koji su u ovoj mjeri postavljeni, izašla u susret i olakšala njihovu financijsku prezaduženost.

29.01.2015.

Radni posjet  generalnog direktora Ivice Plišića gradu Osijeku u sklopu Projekta Osijek

IMAG1136.jpg Danas je generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić u sklopu radnog posjeta, zajedno sa gradonačelnikom Osijeka, g. Ivanom Vrkićem i njegovim suradnicima te sa predsjednikom uprave Vodovoda Osijek, g. Ivanom  Jukićem  i članom uprave  Vodovoda Osijek, g. Slobodanom Toljem obišao novoizgrađeni laboratorij  vodoopskrbe i odvodnje u sklopu Vodovoda Osijek,  trasu Sjevernog kolektora (Dionica IX) u sklopu Projekta Osijek, te  radove na  sekundarnoj kanalizacijskoj  mreži naselja Tenja.


29.01.2015.

Natječaji za zaposlenje


28.01.2015.

Odluka o izboru kandidata za zapošljavanje


27.01.2015.

Natječaji za zaposlenje


26.01.2015.


Uredba o standardu kakvoće vode-metodologija

 


25.01.2014.

Obavijest za javnost - oneciscenje potoka Vuger,
zagrebacke Sesvete


Zbog dojave o onečišćenju potoka Vuger u Sesvetama, stručne službe Hrvatskih voda od jutros su na terenu. Na spomenutoj lokaciji primijećeno je bijelo-žuto obojenje u potoku.
Lokaciju je obišao vodočuvar zajedno s policijskom ophodnjom. Po dolasku intenzivnog obojenja navedenog u dojavi više nije bilo. Pregledan je i teren uzvodno, no, izvor onečišćenja nije uočen kao što nije sasvim jasna ni priroda onečišćenja. Vodopravna inspekcija, kao i ostale stručne službe Hrvatskih voda obići će lokaciju sukladno proceduri.

22.1.2015.

Radni posjet zamjenika generalnog direktora Šibeniku na Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda

IMG_1238.JPG

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda dr.sc. Danko Holjević u pratnji direktora Vodnogospodarskog odjela Split Mirka Duhovića, direktora šibenskog Vodovoda i odvodnje d.o.o.  Mihe Mioča  i gradonačelnika grada Šibenika Željka Burića obišao je gradilište Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda  u Podsolarskom. Riječ je o EU projektu u koji  je Europska investicijska banka uložila 10 milijuna eura, a za koji je država osigurala 90% sredstava.


07.01.2015.

Količine oborina na području RH u 2014. godini

Grafički i tabelarni prikaz količina oborina u 2014. godini na području Republike Hrvatske možete vidjeti putem linka:


29.12.2014.

Odluka o izboru kandidata za zapošljavanje


23.12.2014.

Odluka o izboru kandidata za zapošljavanje


22.12.2014.

Hrvatske vode razveselile djecu u
SOS Dječjem selu Lekenik

djeca analiziraju edukativni poster.jpg

Hrvatske vode su uoči božićnih blagdana 19. prosinca, razveselile mališane SOS Dječjeg sela Lekenik gdje je održana promocija nove slikovnice „Voda izvor života-Zaštita voda“ i donirani dječji poklon paketi za svu djecu ovog slikovitog turopoljskog sela uz rijeku Savu.


18.12.2014.

Obavijest o rezultatima testiranja


16.12.2014.

Obavijest o testiranju kandidata


15.12.2014.

Odluka o poništenju natječaja


15.12.2014.

Imenovanje direktora vodnogospodarskog odjela

Javni natječaj je otvoren do 30.12.2014. u 24:00 sata


12.12.2014.

Republika Hrvatska preuzela predsjedavanje
Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav

Dana 10. prosinca 2014. godine u Beču, Austrija, pomoćnik ministra Dražen Kurečić je u ime Republike Hrvatske preuzeo predsjedavanje Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav od vršiteljice dužnosti bugarske predsjedavateljice Emiliye Kraeve. Primopredaja predsjedavanja je izvršena simboličnom predajom boce vode iz rijeke Dunav.

04.12.2014.

Zaštita grada Karlovca u obrani od poplava
- Poduzete i planirane aktivnosti -

Grad Karlovac ugrožen je od velikih voda Kupe, Korane i Mrežnice. Kako bi se osigurala maksimalna zaštita navedenog područja od poplava, Hrvatske vode pripremaju cjeloviti projekt rješenja zaštite od poplava grada Karlovca ukupne procijenjene vrijednosti od oko 465.000.000 kuna kroz izradu studiju izvedivosti, idejnih i glavnih projekata, studiju utjecaja na okoliš i prirodu, te grade kritične dijelove sustava u skladu sa financijskim mogućnostima. Nastavno na navedeno Hrvatske vode i grad Karlovac surađuju na nizu strateški važnih projekata kojima će se osigurati zaštita stanovništva i poboljšati sustav obrane od poplava.

27.11.2014.

Obavijest o ukidanju redovnih mjera obrane od poplava i
dovršetku radova sanacije prodora savskog nasipa u Račinovcima i Rajevom Selu

Slika 1.jpg Dovršeni su radovi sanacije dvaju prodora savskog nasipa, u Račinovcima i Rajevom Selu, do kojih je došlo tijekom pojave velike vode rijeke Save 17. svibnja ove godine. Nasipi su sanirani na način da imaju nadvišenje iznad 100 godišnje pojave velike vode od 1,20 metra.

24.11.2014.

Natječaji za zaposlenje


21.11.2014.

„Voda izvor života – Zaštita voda“
Nova slikovnica dječjeg programa Hrvatskih voda

Slikovnica - zastita voda.jpg

Nova slikovnica dječjeg programa Hrvatskih voda pod nazivom „Voda izvor života – Zaštita voda“ izašla je iz tiska u ponedjeljak 17. studenog 2014. godine, kao druga po redu poučnih slikovnica za najmlađe u kojoj kornjača Hrvoje kroz avanture podučava mališane o vodama.

 


21.11.2014.

Natječaji za zaposlenje


19.11.2014.

Odluka o poništenju natječaja za zaposlenje


12.11.2014.

Završeni radovi na nasipu u Rajevom Selu

nasip u r.s 1.JPG Danas tijekom dana dovršena je izrada novog nasipa na lokaciji prodora u Rajevom Selu čime je, uz ranije obnovljeni nasip u Račinovcima, postignuta potpuna zaštita zaobalja od poplavnih voda. Lokaciju gradilišta obišao je generalni direktor Hrvatskih voda sa svojim suradnicima i učesnicima u izgradnji nasipa.

12.11.2014.

Tarife vodnog doprinosa

Važeće tarife Uredbe o visini vodnoga doprinosa (Narodne novine broj: 78/2010, 76/2011, 19/2012 i 151/2013) možete pogledati putem linka.

12.11.2014.

Obilazak gradilišta Lateralnog kanala
Kneževi Vinogradi-Zmajevac

LATERALNI KANAL 2.JPG Tijekom jučerašnjeg radnog posjeta generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića VGO-u u Osijeku,  - Vodnogospodarskom odjelu za Dunav i donju Dravu Osijek, g. Plišić  je obišao i  gradilišta Lateralnog kanala Kneževi Vinogradi-Zmajevac.

10.11.2014.

Radni posjet u sklopu Projekta zaštite od
onečišćenja na priobalnom području II (Projekt Jadran)

photo 1.JPG Danas je generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić,  sa zamjenikom Dankom Holjevićem  i svojim suradnicima:  Darkom Višnjićem, direktorom VGO Rijeka, Narcizom Dalsasom, voditeljem Jedinice za provedbu Projekta,   u sklopu  radnog  posjeta obišao  objekte koji se grade u  potprojektu Medulin, a koji je dio  Projekta zaštite od onečišćenja na priobalnom području II (Projekt Jadran).

09.11.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava na području Sektora D

RIJEKA SAVA

 

Tijekom proteklih 24 sata nisu pale veće količine novih oborina na slivu rijeke Save na području Republike Slovenije, što je utjecalo na postupnu stabilizaciju i opadanje vodostaja rijeke Save na području grada Zagreba.

Vodostaj rijeke Save u Zagrebu dosegnuo je maksimalnu vrijednost od +394 cm (odgovarajući protok od oko 2300 m3/s) u subotu 8.11.2014. u 16 sati i od tada je u opadanju.

Vrh vodnog vala rijeke Save trenutno se nalazi na području Dubrovčaka, odnosno 40 km uzvodno od grada Siska.

Nizvodno od Dubrovčaka, vodostaji rijeke Save su još uvijek u laganom porastu od 2 cm/sat.

Ustava Prevlaka i dalje je otvorena i radi punim kapacitetom od jučer, 8.11.2014. od 20 sati.

Jučer, 8.11.2014. u 14 sati započelo je i prelijevanje voda iz rijeke Save u Lonjsko polje preko preljeva Palanjek, te se na taj način dodatno snižavaju vodostaji rijeke Save na području grada Siska.

Danas, 9.11.2014. od 6 sati ujutro ukinute su mjere redovne obrane od poplava za dionice uz rijeku Savu od Jesenica do Rugvice.

Trenutno su još uvijek na snazi mjere izvanredne obrane od poplave na području od Rugvice do Dubrovčaka, proglašene tijekom večernjih sati 8.11.2014., s time da se ne očekuju veći problemi, a s obzirom na trend opadanja vodostaja rijeke Save na tom području tijekom današnjeg dana doći će do ukidanja izvanrednih mjera obrane od poplava.

Stanje vodostaja rijeke Save danas 9.11.2014. u 12 sati je slijedeće:

 

Zagreb           +332 cm, u opadanju 5 cm/sat
Rugvica          +832 cm, u opadanju 1-2 cm/sat
Dubrovčak       +797 cm, u stagnaciji
Sisak (Crnac)   +651 cm, u porastu 2 cm/sat

 

Maksimalni vodostaj rijeke Save na području grada Siska od oko 670 cm (mjerodavni vodomjer Crnac) očekuje se tijekom sutrašnjeg dana, 10.11.2014. i ne očekuje se uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.


08.11.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava na području Sektora D

RIJEKA SAVA

 

Tijekom protekle noći na slivu rijeke Save na području Republike Slovenije pale su manje količine oborina od prognoziranih, što je značajno smanjilo prethodno prognozirane i očekivane protoke rijeke Save na ulaznom profilu u Republiku Hrvatsku na Jesenicama. Prognoze i modeli su ukazivali na mogućnost dotoka iz Slovenije od čak 2700 m3/s.

Trenutni protok rijeke Save na Jesenicama iznosi 2100 m3/s.

Tijekom protekle noći vodostaji rijeke Save na području grada Zagreba zabilježili su daljnji porast od 20 cm. Trenutni vodostaj rijeke Save u Zagrebu iznosi +388 cm i stagnira.

Nizvodno od Zagreba, na području Rugvice i Dubrovčaka vodostaji rijeke Save su u porastu od 9-10 cm/sat.

Tijekom protekle noći izvršeno je i otvaranje ustave Prevlake za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save nizvodno od Rugvice.

Na snazi su redovne mjere obrane od poplava na dionicama uz rijeku Savu od Jesenica do Dubrovčaka, s tim da se ne očekuju veći problemi niti uvođenje izvanrednih mjera obrane od poplava.

Prema trenutno raspoloživim podacima očekivani maksimalni vodostaji rijeke Save na mjerodavnom vodomjeru:

Rugvica: 830 ±25 cm u jutarnjim satima 9.11.2014.

Dubrovčak: 800 ±25 cm u jutarnjim satima 9.11.2014.

Crnac: 685 ±25 cm 10.11.2014.

Na ostalim vodotocima na području sliva rijeke Save vodostaji su u okviru normalnih vrijednosti.


07.11.2014.

Vremenska prognoza i stanje vodostaja, 7.11.2014.

 


07.11.2014.

Odluke o izboru kandidata za zapošljavanje

 


06.11.2014.

Održana prezentacija FIDIC-ovih općih i posebnih uvjeta ugovora

fotografija (1).jpg Dana 6. studenog 2014. održana je prezentacija Knjige 2 - Standardni ugovorni dokumenti dokumentacije za nadmetanje za radove za FIDIC „crvenu“ i „žutu“ knjigu.
Knjiga 2 je dio dokumentacije za nadmetanje za radove koju će Isporučitelji vodnih usluga kao Naručitelji i Investitori Projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije u vodnom sektoru, primjenjivati kao standardni obrazac pri pripremi cjelovite dokumentacije za nadmetanje.

06.11.2014.

Prognoza i stanje vodostaja za  područje srednje i  donje Save od 09:00 sati 06.11.14.

 


05.11.2014.

Upozorenje

 


31.10.2014.

Oglas - VI etapa k.o. Strmec Samoborski

Objava visina tržišne naknade za nekretnine obuhvaćene elaboratom izgradnje zaštitnog nasipa desnog zaobalja rijeke Save samoborskog područja u k.o. Strmec Samoborski.


29.10.2014.

Više od 712 milijuna kuna za vodnogospodarstvene projekte u Vukovaru, Čakovcu i Županji

13-_mg_0242.jpg

Jučer su u Vukovaru potpisani Ugovori  o dodjeli bespovratnih sredstava, Ugovori o sufinanciranju i Ugovori o partnerstvu za infrastrukturne projekte iz područja voda za aglomeracije Vukovar, Čakovec i Županja. Na potpisivanju ugovora sudjelovali su: potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina  te direktori lokalnih komunalnih tvrtki.


28.10.2014.

Obilježena 50. godišnjica poplave u Zagrebu

DSC04276.JPG U predvorju zgrade Gradske uprave Grada Zagreba u organizaciji Hrvatskih voda i Grada Zagreba 27. listopada 2014. godine održan je prigodni program u znak sjećanja na povijesnu poplavu koja je 1964. godine zadesila grad Zagreb. Programu su prisustvovali generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Sandra Švaljek.

28.10.2014.

Svečanost potpisivanja ugovora u Vukovaru

U Vukovaru se danas održava svečanost potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, Ugovora o sufinanciranju i Ugovora o partnerstvu za infrastrukturne projekte iz područja voda za aglomeracije Vukovar, Čakovec i Županja. Na svečanosti sudjeluju potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i drugi visoki uzvanici.

26.10.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
na području Sektora D
(datum izrade: 26. listopad 2014. u 11sati)

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI I STANJA VODOSTAJA
 
Oborine su danas prestale padati na cijelom slivu Save.
 
Vodostaji rijeke Save tijekom noći 25./26 10.14. bili su u daljnjem porastu na potezu nizvodno od Crnca do Županje, dok su na uzvodnom dijelu  bili u opadanju, pri čemu su i dalje na snazi mjere pripremnog stanja obrane od poplava za dionice mjerodavnog vodomjera Sava. Rugvica,  Dubrovčak, Stara Gradiška , Mačkovac, Davor, Slavonski Kobaš, Slavonski Brod, Slavonski Kobaš i Županja, dok je za dionice mjerodavnih vodomjera Crnac iUstava Trebež na snazi redovna obrana od poplava, a za dionice mjerodavnog vodomjera Sava Jasenovac uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava.  

25.10.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
na području Sektora D
(datum izrade: 25. listopad 2014. u 14 sati)

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI I STANJA VODOSTAJA
 
Oborine su danas prestale padati na cijelom slivu Save.
 
Vodostaji rijeke Save tijekom noći bili su u daljnjem porastu na potezu nizvodno od Rugvice do Županje, dok su na uzvodnom dijelu  bili u opadanju.
 
Trenutna protoka rijeke Save na ulazu u Republiku Hrvatsku  iznosi od oko 660 m3/s. 
 
Vodostaji rijeke Kupe  u Karlovcu  dosegli su maksimalnu vrijednost od + 815 cm u ponoć od kada su u blagom opadanju.

25.10.2014.

Prognoza i stanje vodostaja na sektoru D
od 09:00 sati 25.10.2014.


24.10.2014.

Prognoza i stanje vodostaja na sektoru D
od 15:00 sati 24.10.2014.


24.10.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
na području Grada Karlovca
(datum izrade: 24. listopad 2014. u 14 sati)

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI I STANJA VODOSTAJA
 
U proteklih nekoliko dana zabilježene su velike količine oborina na slivu Kupe, koje su rezultirale visokim vodostajima Kupe i pritoka. Navode se zabilježene vrijednosti oborina u milimetrima:

17.10.2014.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda
grada Donjeg Miholjca

photo3.jpg Dana 17.10.2014. godine, svečano je pušten u rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Donjeg Miholjca. Svečanosti su prisustvovali ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak, ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina, dožupan Osječko-baranjske županije, Željko Kraljičak, gradonačelnik Donjeg Miholjca, Zoran Kovač, direktorica komunalnog  gospodarstva Park, Dragana Pnjak, generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Siniša Kukić.

17.10.2014.

Otvaranje dunavskog nasipa Budžak

image2.jpg Dana 17. listopada 2014. godine svečano je otvoren dunavski nasip Budžak. Svečanosti su prisustvovali zastupnik u hrvatskom Saboru, Dragan  Crnogorac, ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina, zamjenik župana Vukovarsko –srijemske županije, Željko Cirba, gradonačelnik grada Vukovara, Ivan  Penava, generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Siniša Kukić.

29.09.2014.

Javni poziv za stručno osposobljavanje
za rad bez zasnivanja radnog odnosa


24.09.2014.

Poništenje natječaja za zaposlenje


24.09.2014.

Prva obavijest i poziv na sudjelovanje
na 6. hrvatskoj konferenciji o vodama

Objavljena je Prva obavijest i poziv na sudjelovanje na 6. hrvatskoj konferenciji o vodama koja će se održati u Opatiji od 20. do 23. svibnja 2015. godine pod motom „Hrvatske vode na investicijskom valu“. Organizatori pozivaju sve zainteresirane znanstvenike i stručnjake iz Hrvatske i inozemstva da sa svojim radovima sudjeluju na konferenciji.


23.09.2014.

Natječaji za zaposlenje


22.09.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
(datum izrade: 22. rujna 2014. u 08,00 sati)
 

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI
Promjenljivo oblačno, povremeno s kišom.
 

PROVEDBA MJERA OBRANE OD POPLAVASTANJE I PODUZETE AKTIVNOSTI


 
SLIV RIJEKE SAVE
Od oborina tijekom vikenda nije došlo do značajnijeg porasta vodostaja u slivu rijeke Save. Na svim većim vodotocima vodostaj opada, a također i u retencijama. Očekuje se nastavak trenda opadanja vodostaja i nadalje.
U retenciji Odransko polje su na snazi redovne mjere obrane od poplava. Vodostaj  je u opadanju.

22.09.2014.

Prognoza i stanje vodostaja na sektoru D
od 10:00 sati 22.09.2014.


21.09.2014.

Izvješće o provedbi mjera obrane od poplava na sektoru B


21.09.2014.

Prognoza vodostaja od 10 sati 21.09.2014.


21.09.2014.

Izvješće o obrani od poplava na Sektoru C
za 21.09.2014. do 09 sati


20.09.2014.

Prognoza i stanje vodostaja na sektoru D
od 19:00 sati 20.09.2014.


20.09.2014.

Izvješće o provedbi mjera obrane od poplava na sektoru B


20.09.2014.

Izvješće o obrani od poplava na Sektoru C
za 20.09.2014 do 08:00 sati


20.09.2014.

Prognoza i stanje vodostaja na sektoru D
od 10:00 sati 20.09.2014.


19.09.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
(datum izrade: 19. rujna 2014. u 17,00 sati)
 

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI
Danas nije bilo oborina.


PROVEDBA MJERA OBRANE OD POPLAVA

 

STANJE I PODUZETE AKTIVNOSTI

 

Rijeka Sava

 • Vodostaji rijeke Save u opadanju su na cijelom gornjem i srednjem toku. Vodni val prošao je sisačkim i jasenovačkim područjem, a na cijelom donjem toku do Županje vodostaji su u stagnaciji.
 • U stagnaciji su i vodostaji u Retencijama Lonjsko polje, Mokro polje, Opeka  i Trstik.
 • Vodostaj Lonjskog polja na postaji Šašna Greda vrhuni na 580 cm što je 5 cm niže od maksimalnog.
 • Izvanredno stanje na snazi je na dionicama mjerodavnih vodomjera:
  -  Retencija Lonjsko polje – Šašna Greda
 • Izvanredne mjere na snazi su na dionicama mjerodavnih vodomjera:
  - Sava – Jasenovac
  - Odra - Odra
  - Kanal Obžev – Stružec
  - Retencija Lonjsko polje – Brezovica, Ustava Trebež
  - Retencija Trstik – Bročice
  - Oteretni kanal Lonja – Strug – Vrbovljani 1
 • Na manje, broju dionica, na snazi su još niže mjere obrane od poplava, ali se postupno ukidaju.
 • Ustava Trebež je otvorena. Rasterećuju se akumulirane vode Lonjskog polja u rijeku Savu. Kapacite ustave bio je danas oko 200 m3/s.
 • U funkciji je preljev Palanjek. Cesta Palanjek – Hrastelnica će u večernjim satima biti otvorena za osobna vozila.
 • Ustava Prevlaka je zatvorena.
 • Kanal Kupa – Kupa nije u funkciji.
 • Preljev Košutarica je u radu.

19.09.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
(datum izrade: 19. rujna 2014. u 8,00 sati)

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI
Sunčano, u subotu promjenjivo sa kišom na sjevernom Jadranu i u gorju a u noći s nedjelje na ponedjeljak kiša u cijeloj Hrvatskoj
 

PROVEDBA MJERA OBRANE OD POPLAVA

 

STANJE I PODUZETE AKTIVNOSTI
 

 • Rijeka Korana i Kupa je u Karlovcu izašle su iz svih mjera obrane od poplava, Kupa je pala za 470 cm, a u Farkašiću je vodostaj Kupe pao za 1 m
 • Vodostaj Save u Jasenovu i nizvodno od Jasenovca u Staroj Gradišci, Slavonskom Brodu i Županji stagnira
 • Vodostaji u savskim nizinskim retencijama su u laganom opadanju
 • Odransko polje (Čička Poljana) – vodostaj je u laganom porastu no za sada nema poplavljenih kuća i voda je stigla do okučnica u desetak kuća, poplavljena je cesta od sifona Odra do ulaza u Čičku Poljanu i nije dozvoljen promet, poplavljene su i poljoprivredne površine
 • Svi objekti – kuće su pravovremeno zaštićeni zečjim nasipima od eventualno mogućeg plavljenja

18.09.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
(datum izrade: 18.rujan u 16 sati)
 

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI I STANJE VODOSTAJA
Nije bilo oborina, pa se očekuje daljnja stabilizacija vodostaja.

STANJE I PODUZETE AKTIVNOSTI

 • Vodostaji rijeke Save u opadanju na cijelom gornjem i srednjem toku. Vodni val prošao je sisačkim i jasenovačkim područjem, te vrhuni na gradiškom području.
 • Vodostaj rijeke Kupe na stanici Farkašića opao za oko 60 cm u odnosu na maksimalni, pa se može konstatirati da je vodni val Kupe prošao Siskom, kao i onaj savski.
 • Nizvodno od Stare Gradiške vodostaji su u vrlo blagom porastu ili stagnaciji.
 • I nadalje su u porastu vodostaji u Retencijama Lonjsko polje, Mokro polje, Opeka  i Trstik.
 • Vodostaj Lonjskog polja na postaji Šašna Greda narastao je u 24 sata za 8 cm, te iznosi 575 cm, što je 10 cm niže od maksimalnog.
 • Vodostaji Retencija Mokro Polje, Opeka i Trstik narasli su za 5 do 8 cm u zadnja 24 sata, te su još u blagom porastu ili stagnaciji.
 • Opadanjem vodostaja na Savi i svim većim pritocima, više nema aktivnosti na izradi dodatnih zaštitnih nasipa. Pripremne mjere pokazale su se uspješnima i svi nasipi su, bez prelijevanja, izdržali ovaj veliki vodni val.
 • Ustava Trebež je otvorena. Rasterećuju se akumulirane vode Lonjskog polja u rijeku Savu.
 • U funkciji je preljev Palanjek.
 • Ustava Prevlaka je zatvorena.
 • Poplavne vode povlače se sa svih područja.

18.09.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
(datum izrade: 18. rujna 2014. u 8,00 sati)

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI
Pretežno sunčano s malom do umjerenom naoblakom

 
PROVEDBA MJERA OBRANE OD POPLAVA

 
STANJE I PODUZETE AKTIVNOSTI 

 • Rijeka Kupa je do ušća u rijeku Savu u opadanju
 • Kupa je u Farkašiću pala za 40 cm od maksimalnog stanja i izašla iz izvanrednog stanja 


SAVA

 • U svim savskim nizinskim retencijama vodostaji su u porastu
 • Do Stare Gradiške rijeka Sava je u laganom padu od  Stare Gradiške u laganom porastu
 • Sva kritična mjesta na nasipima nizvodno od Siska, i Jasenovca se pregledavaju i kritična mjesta se utvrđuju (kod mjesta Letina)
 • Ustava Trebež radi
 • U pogonu je 31 crpna stanica koja radi danonoćno i 11 mibilnih crpnih agregata
 • Očekuje se maksimalni vodostaj u Županji do +780 cm +/-20 cm koji ne ugrožava nasip nizvodno od Županje a koji je u tijeku sanacije prodora u Rajevom Selu i Račinovcima

17.09.2014. 

Dnevno izvješće o obrani od poplava 
(datum izrade: 17. rujan u 16 sati )
 

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI I STANJE VODOSTAJA

Nije bilo oborina koje bi rezultirale povećanjem vodostaja.


Vodostaji rijeke Save su u opadanju na cijelom gornjem i srednjem toku.

 • Jučer navečer maksimum je dosegnut u Sisku, na vodomjernoj stanici Crnac zabilježeno je 780 cm, a do sada je vodostaj opao za 6 cm.
 • U Jasenovac dosegnuta maksimalna vrijednost od +879 cm,  te je započelo opadanje.
 • Vodostaji rijeke Kupe na stanici Farkašića jučer je vrhunio na 985 cm, a trenutno je niži 20 cm.
 • Vodostaji rijeka Une, Česme, Gline i Ilove su u daljnjem  opadanju .
 • I nadalje u porastu vodostaji u Retencijama Lonjsko polje, Mokro polje, Opeka i Trstik.
 • Vodostaj Lonjskog polja na postaji Šašna Greda narastao je u 24 sata za 20 cm, što je samo 20 cm niže od apsolutnog maksimuma.
 • Vodostaji Retencija Mokro Polje i Trstik narasli za 10-tak cm, a Opeke za 3 cm.
 • U opadanju su i vodostaji svih bosanskih pritoka.

17.09.2014.

Prognoza vodostaja 17.09.2014. od 10:00 sati

1.jpg Vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnom vodomjeru Farkašić ostvario je maksimalnu vrijednost od +985 cm u 8:00  sati jučer  16.9. 14  /što je za 3 cm niži vodostaj od maksimalno zabilježenog u veljači 2014. godine odnosno 81 cm niži od ostvarenog vodostaja na početku rujna 2014. godine./, pri čemu je i dalje na snazi izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama.

17.09.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
(datum izrade: 17. rujna 2014. u 8,00 sati)

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI
Mjestimično oblačno sa sunčanim razdobljima.
 

PROVEDBA MJERA OBRANE OD POPLAVA

 

STANJE I PODUZETE AKTIVNOSTI

 

PODRUČJE KARLOVCA

 • Vodostaji rijeka Kupe i Korane na području Karlovca su u opadanju, Kupa i Korana pale su za 2,5 m u odnosu na postignuti maksimum

PODRUČJE SISKA

 • Vodni val Kupe noćas je vrhunio sa vodostajem +780 na području Siska i prošao nizvodno
 • Nizvodno od Siska i dalje je blagi porast vodostaja Save
 • Velika mogućnost plavljena zaobalja zaobalnim vodama na području Petrinje

16.09.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
(datum izrade: 16. rujna 2014. u 18,00 sati)
 

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI

 

Od srijede do vikenda i dalje se očekuje suho vrijeme. 
  
 
PROVEDBA MJERA OBRANE OD POPLAVA 
 

STANJE I PODUZETE AKTIVNOSTI

 

PODRUČJE RIJEKE MURE

 • Za rijeku Muru u Murskom Središču danas u 11 sati prestalo je izvanredno stanje obrane od poplava te su na snazi izvanredne mjere dok na vodotoku Mura-Goričan i dalje vrijede mjere izvanrednog stanja, ali sa tendencijom opadanja vodostaja.

16.09.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
 (datum izrade: 16. rujna 2014. u 8,00 sati)
 

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI
Od srijede do vikenda ovog tjedna očekuje se suho vrijeme.

 
PROVEDBA MJERA OBRANE OD POPLAVA
 

STANJE I PODUZETE AKTIVNOSTI
 

PODRUČJE KARLOVCA

 • Vodostaji rijeka Kupe i Korane na području Karlovca su u opadanju, Kupa je pala za 1,5 m u odnosu na postignuti maksimum u Karlovcu
 • Trenutno Kupa vrhuni u Farkašiću sa vodostajem +985 cm

15.09.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
(datum izrade: 15. rujna 2014. u 18,00 sati)

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI 

Sredinom sutrašnjeg dana djelomice sunčano i uz promjenjivu naoblaku,a mala mogućnost za kratkotrajne lokalne pljuskove i grmljavinu uglavnom u gorju te Posavini i zapadnoj Slavoniji. 

Sredinom dana i poslijepodne u Bosni i Hercegovini će lokalno padati slaba kiša ili lokalni pljskovi. 


PROVEDBA MJERA OBRANE OD POPLAVA


STANJE I PODUZETE AKTIVNOSTI 


PODRUČJE RIJEKE MURE

 • Za rijeku Muru u Murskom Središću i Goričanu te za Županijski kanal-Rušani  i dalje su na snazi mjere izvanrednog stanja obrane od poplave, s time da  u zadnjih nekoliko sati na Murskom Središću postoji trend blagog opadanja vodostaja.
 • Na rijeci Dravi i dalje su na snazi izvanredene mjere obrane od poplava.

15.09.2014.

Nasip Mekušje kod Karlovca

Nasip Mekušje sastoji se od tri objekta: desni nasip Korane, desni nasip Kupe i prokop Korane s rješenjem odvodnje na području Gornjeg Mekušja. S projektiranjem nasipa Mekusje zapocelo se je 2009. godine.

Za sva tri objekta ishođena je u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Lokacijska dozvola (29.07.2010. godine). Nasip se sastoji od četiri dionice dužine 2265, 1184, 802 i 108 m, a izgradnju dionica diktiralo je riješavanje imovinsko pravnih odnosa.


15.09.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
 (datum izrade: 15. rujna 2014. u 09,00 sati)
 

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI
 
U unutrašnjosti u utorak ponegdje kiša ili kratkotrajan pljusak koji međutim ne bi trebali utjecati na značajniji porast vodostaja.
Od srijede sunčanije i danju toplije te uglavnom suho.
 
 
PROVEDBA MJERA OBRANE OD POPLAVA
 
STANJE I PODUZETE AKTIVNOSTI
 
 
PODRUČJE KARLOVCA

 • Vodostaji rijeka Kupe i Korane na području Karlovca tijekom dana su bili u značajnom  opadanju te je od jučerašnjeg maximuma (844) pao za 70 cm, izvanredno stanje je još uvijek na snazi
 • Trenutno vodni val vrhuni na području Jamničke kiselica, a na donjem toku je još u blagom porastu

15.09.2014.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za vode
u glavnom Centru obrane od poplava

WP_20140914_001.jpg Jučer, 14. rujna 2014. godine, glavni Centar obrane od poplava obišao je predsjednik Nacionalnog vijeća za vode, g. Igor Dragovan. Zamjenik generalnog direktora, g. Siniša Kukić i djelatnici Centra upoznali su ga sa poduzetim mjerama i aktivnostima obrane od poplava, trenutnim vodostajima, hidrometeorološkim stanjem, te izvijestili o koordiniranim aktivnostima sa ostalim institucijama koje sudjeluju u obrani od poplava.

14.09.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
(datum izrade: 14. rujna 2014. u 18,00 sati)

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI
U kopnenom području promjenljivo oblačno, ponegdje s kišom i pljuskovima,u ponedjeljak i utorak u unutrašnjosti promjenljivo još mjestimice s kišom ili pljuskovima, od srijede djelomice sunčano i uglavnom suho. 


PROVEDBA MJERA OBRANE OD POPLAVA 


STANJE I PODUZETE AKTIVNOSTI 


PODRUČJE KARLOVCA

 • Vodostaji rijeka Kupe i Korane na području Karlovca tijekom dana su bili u daljnjem opadanju, izvanredno stanje je još uvijek na snazi
 • U cilju bržeg otjecanja poplavnih voda Korane tijekom dana izveden je prokop nasipa rijeke Kupe u Mekušju
 • Uzvodno od Jamničke Kiselice vodostaj rijeke Kupe bio je u laganom opadanju,  a sutra tijekom jutra vrhunit će na području Farkašića vodostajem od 995 +/-25 cm

14.09.2014.

Dnevno izvješće obrane od poplava

Prognoza vodostaja 14.09.14. od 10:00 sati
 
Vodostaji rijeke Kupe i Korane na mjerodavnim vodomjerima Kupa Karlovac i Korana Karlovac tijekom noći 13./14. 09. 2014.Dosegli su maksimalne vrijednoszi od +844 cm u 01:00 sati 14.9.14 i +845 cm u 21:00 sati 13.9.14. pri čemu je i dalje na snazi izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama za dionice mjerodavnog vodomjera Kupa Karlovac i Korana Karlovac. 


14.09.2014.

Reakcija na članak objavljen u Jutarnjem listu,
14. rujan 2014. godine, pod naslovom „Hrvatske vode dovesti u red“

Hrvatske vode poduzimaju sve kako bi se smanjile štete i čine sve sto je moguće u koordinaciji sa svim institucijama koje su uključene u obranu od poplava. Smatramo da se ovakvim napisima siri negativno javno mnijenje budući da se iznose krive informacije koje na žalost, u ovakvim situacijama dodatno pogoršavaju sliku o Hrvatskim vodama. Također, smatramo da su mediji, pa tako i Jutarnji list u službi javnosti te da im je zadaća objektivno i nepristrano izvještavati javnosti, te ne donositi svoje mišljenje već isto prepustiti na zaključak javnosti.

14.09.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
Na slivu rijeke Save i pritoke Kupe / Korane
(datum izrade: 14. rujna 2014. u 9,00 sati)

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI
 
Nestabilno, promjenjivo oblačno uz mjestimičnu kišu (do 40mm  u središnjoj Hrvatskoj).
 
PROVEDBA MJERA OBRANE OD POPLAVA
 
STANJE I PODUZETE AKTIVNOSTI
 
PODRUČJE KARLOVCA

 • Kupa i Korana su na području Karlovca u laganom opadanju od noćas, izvanredno stanje je još uvijek na snazi.
 • Kupa će danas vrhuniti na području Jamničke Kiselice, a sutra na području Farkašića
 • Iduća 2-3 dana je porast vodostaja Kupe nizvodno od Karlovca prema Sisku

13.09.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
Na slivu rijeke Save i pritoke Kupe / Korane
(datum izrade: 13. rujna 2014. u 17,00 sati)

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI I STANJA VODOSTAJA
 
Tijekom noći ne očekuju se značajnije oborine u Republici Hrvatskoj, a niti u Bosni i Hercegovini.
 
PROVEDBA MJERA OBRANE OD POPLAVA
 
STANJE I PODUZETE AKTIVNOSTI
 
KORANA

 • Vodni val rijeke Korane stigao je do Karlovca, a uzvodno od Karlovca stagnira.

KUPA

 • Vodni val Kupe trenutno je na 30-40 km uzvodno od Karlovca i očekuje se tijekom noći u Karlovcu te će oba vodna vala (Korane i Kupe) noćas koincidirati u Karlovcu. Na Kupi u Karlovcu je proglašeno izvanredno stanje
 • Kupa i Korana premašile su maksimalnu visinu vodostaja izmjerenuu vodenom valu (poplavi) u veljači ove godine
 • Iduća 2-3 dana očekuje se porast vodostaja Kupe nizvodno od Karlovca prema Sisku
 • Kupa – Farkašić očekuje se porast vodostaja od cca. 90 cm

 


13.09.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava
Na slivu rijeke Save i pritoke Kupe / Korane
(datum izrade: 13. rujna 2014. u9,00 sati)

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI I STANJA VODOSTAJA
 
Promjenjivo i nestabilno povremeno s kišom. Kasno navečer kiša u Slavoniji
 
PROVEDBA MJERA OBRANE OD POPLAVA
 
 
STANJE I PODUZETE AKTIVNOSTI 

 • Vodostaji na svim rijekama u slivu Save su u značajnom porastu što je prouzročilo proglašenje mjera obrane od poplave u najvišem stupnju.
 • Mjere obrane od poplava provode se danonoćno na svim objektima obrane od poplava.
 • Na kritičnim mjestima izvode se posebne mjere dodatnog nadvišenja nasipa (vrećama punjenim pijeskom), u svrhu čega je uključena i Hrvatska vojska.
 • U dijelu Donjeg Mekušja provedena evakuacija stanovništva
 • Provodi se i rasterećenje velikih voda upuštanjem u savske nizinske retencije.
 • Priprema za evakuaciju stanovništva za naselja Logirište, Gornja Mekušje, Mostanje, Selca, Kobilić, Zamršje, dio Donjeg Mekušja, Vodostaj Korana u 8,00 jutros +784

 


12.09.2014.

Izvješće o stanju vodostaja i poduzetim
aktivnostima obrane od poplava na dan 12.9.2014.


12.09.2014.

Potpisivanje ugovora „Implementacija pilot projekta i
jačanje kapaciteta za prognoziranje poplava“

DSC04085.jpg

Dana 11. rujna 2014. potpisan je Ugovor o uslugama „Implementacija pilot projekta i jačanje kapaciteta za prognoziranje poplava“.  Ugovor je potpisan između Hrvatskih voda  i Zajednice izvršitelja, tvrtke PRONING-DHI. d.o.o. iz Zagreba (vodeći član) i tvrtke DHI iz Danske (član) To je zajednički projekt Hrvatskih voda (u daljnjem tekstu HV) i Državnog hidrometeorološkog  zavoda (u daljnjem tekstu DHMZ-a), solidarne odgovornosti obje institucije za izradu i primjenu sustava za prognoziranje poplava u cilju unapređenja postojećeg sustava.

 


12.09.2014.  

Nabava radova održavanja detaljnih melioracijskih građevina za
odvodnju i navodnjavanje procijenjene vrijednosti do 500.000,00 kuna


10.09.2014.

Natječaj za zaposlenje


10.09.2014.

Izvješće o poduzetim mjerama obrane od poplava  
na dionici D.10.33. - ribnjak Letovanić

Poduzete aktivnosti:
 
Tijekom noći 07./08.09.2014. dovezene su i montirane tri agregatne pumpe Hrvatskih voda na čep. br. 1 u naselju Letovanić,  za prebacivanje preljevnih voda iz ribnjaka u Kupu, a četvrta agregatna pumpa dopremljena je započela sa pumpanjem u 23.00 sata 08.09.2014., te nije došlo plavljenja objekata u naselju. Iste rade do daljnjeg kako bi se što prije evakuirale poplavne vode iz sela.

 


07.09.2014.

Dnevni izvještaj sektora D 07.09.2014.


06.09.2014.

Dnevni izvještaj sektora D 06.09.2014.


05.09.2014.

Dnevni izvještaj sektora D 05.09.2014.


05.09.2014.

Svečano otvaranje crpne stanice Gredice

DSC07043.JPG

U četvrtak 4. rujna 2014. godine, svečano je otvorena crpna stanica Gredice. Svečanom otvorenju su prisustvovali generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i direktor Zagorskog vodovoda Zabok Mario Mihovilić.

 


05.09.2014.

Dnevni izvještaj sektora D od 20:00 sati 4.9.2014.


04.09.2014.

Dnevni izvještaj sektora D 4.9.2014


02.09.2014.

Dnevni izvještaj sektora D 02.09.2014.


02.09.2014.

Prognoza vodostaja za 01.09.2014. u 15 sati

Prognoza vodostaja 1.09.14. od 16:00 sat
 
Prema trenutno raspoloživim podacima, budući da se i sljedeća tri dana očekuju oborine, ali manjeg intenziteta nego u  protekla 24. sata na pdručju sektora D  kao i na  slivu rijeke Save i Kupe u Sloveniji te Une, Bosne i Vrbasa u Bosni Hercegovini, za očekivati je daljnji blaži porast vodostaja, pri čemu se ne očekuje proglašenje redovnih mjera obrane od poplva , ali je  moguće  očekivati  daljnji porast vodostaja vodotoka nižeg reda /Korana , Mrežnica, Glina, Česma Ilova, Pakra i dr./ te bujičnih tokova  usljed prognoziranih oborina na cijelom području sektora D, što može dovesti do lokalnih plavljenja.

 


11.08.2014
Stanje vodostaja na srednjem i donjem toku rijeke Save danas 11.8.2014. u 11:00 sati
S obzirom na trend opadanja vodostaja, u narednih 24 sati očekuje se ukidanje pripremnog stanja obrane od poplava na svim dionicama uz rijeku Savu, osim na lokacijama prodora nasipa u Rajevu Selu i Račinovcima, gdje do završetka sanacije nasipa ostaju na snazi redovne mjere obrane od poplava.

10.08.2014
Stanje i prognoza rijeke Save za 10.08.2014.

Vodostaji rijeke Save su na cijelom njenom toku u daljnjem opadanju i taj trend nastavit će se i sljedećih nekoliko dana zbog povoljne hidrometeorološke situacije.


09.08.2014
Stanje vodostaja, dodatne obavijesti

Izgledi vremena od 09.08.2014. do 11.08.2014. (DHMZ)

Većinom sunčano i vruće. Samo je ponegdje, uglavnom u unutrašnjosti, i to na krajnjem zapadu, te na dijelu sjevernog Jadrana, u poslijepodnevnim satima lokalno moguć jači razvoj oblaka te pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo.

 


09.08.2014
Stanje vodostaja, dodatne obavijesti

Vodostaji rijeke Save su na cijelom njenom toku od danas ujutro u opadanju i taj trend nastavit će se i slijedećih nekoliko dana (barem do sredine slijedećeg tjedna nisu najavljene značajnije oborine u slivu rijeke Save).


08.08.2014
Stanje vodostaja, dodatne obavijesti
Vodostaji rijeke Save na toku nizvodno od Jasenovca još uvijek su u blagom porastu.
Posebno se pozorno prati aktualni porast vodostaja na njenom donjem toku, odnosno na poplavljenom području koje se intenzivno sanira, čiji su uzrok bile poplave u Županijskoj posavini iz svibnja ove godine.

07.08.2014
DNEVNO IZVJEŠĆE O OBRANI OD POPLAVA  ZA BRANJENO PODRUČJE 3-  Područje malog  sliva Orljava-Londža, Požega, za 06. i 07. kolovoz 2014. godine
Vodotoci i dionice na kojima se provode mjere obrane od poplava:

•    pripremne mjere obrane od poplava  


Rijeka Orljava –  D.3.5,D.3.9.,D.3.13. - uvedene 06.08.2014. u 04:00 sata


Rijeka Orljava - D.3.1. do D.3.15. – uvedene 06.08.2014. u 18:00 sati


•    Redovne mjere obrane od poplava

Rijeka Orljava – D.3.1. do D.3.15. - uvedene 06.08.2014. u 21:00 sati

07.08.2014
DNEVNO IZVJEŠĆE O OBRANI OD POPLAVA  ZA BRANJENO PODRUČJE 10 -  Područje malog sliva Banovina, Sisak, za 06. i 07. kolovoz 2014. godine
Hidrometeorološi uvijeti :   tijekom noći nije bilo oborina

07.08.2014
Reakcija na članak objavljen u Jutarnjem listu, 07. kolovoza 2014. godine, pod naslovom  „Zapušteni kanali Hrvatskih voda uzrokuju stotine poplava godišnje“
web edit.jpg

06.08.2014
DNEVNO IZVJEŠĆE O OBRANI OD POPLAVA  ZA BRANJENO PODRUČJE 10 -  Područje malog sliva Banovina, Sisak, za 05 i 06. kolovoz 2014. godine
Hidrometeorološi uvijeti : tijekom dana i noći oborine u obliku kiše, povremeno mjestimično sa dugotrajnim jakim pljuskovima.

04.08.2014.
Natječaji za zaposlenje


30.07.2014.

Obilazak gradilišta na priključivanju na javnu vodoopskrbu na područjima na kojima je proglašena katastrofa te radova na sanaciji prodora nasipa u Rajevom Selu i Račinovcima

20140729_124844.jpg Jučer je generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić sa voditeljem Sektora korištenja voda, Ivom Kolovratom te predstavnicima izvođača radova  Draženom Milinkovićem, direktorom Vinkovačkog  vodovod i kanalizacije,  Josipom Vrhovcem, tehničkim direktorom Komunalaca  Županja i Branimirom Filipovićem, direktorom Vodovoda Drenovci  obišao gradilišta na priključivanju na javnu vodoopskrbu na područjima na kojima je proglašena katastrofa  te radove na  sanaciji prodora u Rajevom Selu i Račinovcima.

29.07.2014.

UPOZORENJE – prognoza oborina u iduća tri dana 
 Prognoza vodostaja 29.07.14. od 10:00 sati

Prema trenutno raspoloživim podacima prognozirana oborina u sljedeća tri dana  na području srednje i donje Save kao i na  slivu rijeke Save i Kupe u Sloveniji te Une, Bosne i Vrbasa u Bosni Hercegovini, ne bi trebala dovesti do proglašenja redovnih mjera obrane od poplava , ali je  moguće  očekivati  nagli porast vodostaja vodotoka nižeg reda /Korana , Mrežnica, Glina, Česma Ilova, Pakra i dr./ te bujičnih tokova  uslijed prognoziranih oborina na cijelom području srednjeg i donjeg toka rijeke  Save (sektor D).

29.07.2014.

Odluke o izboru kandidata za zapošljavanje


28.07.2014.

Odluke o izboru kandidata za zapošljavanje


25.07.2014.

Odluke o izboru kandidata za zapošljavanje


25.07.2014.

Poziv na nadmetanje

PROJEKT UPRAVLJANJA NERETVOM I TREBIŠNJICOM
Darovnica GEF-a TF091967

25.07.2014.

Sanacija nasipa u Račinovcima  

photo04.JPG

Prva faza sanacije uključuje zatrpavanje rupe neselektiranim materijalom (rupa dubine 8m) te zbijanje u slojevima valjkom, vađenje mulja i odlaganje mulja na privremenu deponiju uz povremeno pumpanje vode.

Također, radi se na čišćenju okolnih parcela od nanosa pijeska (cca 50cm) i skidanju humusa sa djela odrona nasipa.

 


24.07.2014.

Odluke o izboru kandidata za zapošljavanje


23.07.2014.

Aktivnosti i radovi poduzeti na sanaciji prodora
savskih nasipa u Rajevom selu i Račinovcima

Foto 3.jpg

U  Rajevom Selu izgrađen prednasip koji se proteže u inundacijskom prostoru (prostor od korita rijeke pa do nasipa), a dužina mu je oko 350 metara.

 


Potpisani ugovori o izradi studija za pripremu projekata
zaštite od poplava iz EU fondova za šest riječnih slivova širom Republike Hrvatske

DSC03884.JPG

Dana 22.07.2014. su u Hrvatskim vodama potpisani ugovori o izradi prvih studija za pripremu projekata zaštite od poplava iz EU fondova. Studije će se raditi za šest riječnih slivova: Kupa, Krapina, Bednja, Karašica-Vučica, Neretva i Rječina.

 


17.07.2014.

Potpisani ugovori za radove na sanaciji
vodoopskrbnog sustava na poplavljenim područjima

DSC03863.jpg

Obzirom da je jedan od prioritetnih zadataka i prvih preduvjeta povratka stanovništva u poplavljena naselja osiguranje sigurne i redovite vodoopskrbe, danas su u Hrvatskim vodama potpisani ugovori sa ovlaštenim vodoprivrednim tvrtkama i  javnim isporučiteljima vodnih usluga za područje Drenovci, Vinkovci i Županja ukupne vrijednosti cca 19.300.000 kn.

 


17.07.2014.

Obilazak gradilišta retencije
Smiljanova Graba i samoborskih nasipa

2.jpg

Jučer je generalni direktor Hrvatskih voda g. Ivica Plišić sa zamjenikom g. Zijahom Mahmutspahićem i svojim suradnicima te sa predstavnikom izvođača radova -Vodoprivreda Zagreb d.o.o. obišao gradilište retencije Smiljanova Graba i gradilište na zaštitnim nasipima desnog zaobalja rijeke Save samoborskog područja.

 


14.07.2014.

Novost

Od danas je na službenoj stranici Hrvatskih voda dostupna aplikacija sa prikazima kakvoće voda za kupanje na rijekama i jezerima. Aplikacija je dostupna za pregled na hrvatskom i engleskom jeziku, a pregledom su obuhvaćena sva kupališta za koje su jedinice lokalne samouprave donijele službenu odluku o proglašenju voda za kupanje i trajanju sezone kupanja. Link na aplikaciju http://baltazar.izor.hr/plazekpub/kakvoca


11.07.2014.

Otvaranje radova na sjevernom kolektoru - projekt Osijek

IMG_3675.JPG

Danas započinju radovi na realizaciji gradnje sjevernog kolektora i pročišćivača otpadnih voda - projekt Osijek. Riječ je o 72,5 milijuna eura vrijednom projektu poboljšanja vodokomunalne infrastrukture grada Osijeka. Predviđeni EU udio je 53 milijuna eura, te predviđeni udio nacionalnog sufinanciranja (državni proračun, Hrvatske vode, jedinice lokalne samouprave) 19,5 miljuna eura, odnosno 73% EU udio i 27% nacionalno sufinanciranje.


11.07.2014.

Potpisan Ugovor o Projektu iz EIB i CEB
"Financiranje vodno-komunalne infrastrukture"

fotografija.JPG

Jučer je u Ogulinu potpisan najveći  Podprojekt po iznosu iz Projekta EIB i CEB-a s područja financiranja vodno-komunalne infrastrukture.  Ukupna vrijednost "Podprojekta Ogulin" je 30,1 milion kuna bez PDV-a, a istim je planiran razvoj i proširenje kanalizacijskog sustava na području bez kanalizacijskog sustava sa svrhom povećanja kapaciteta postojeće kanalizacije te će se rekonstruirati i vodoopskrbni sustav grada Ogulina.

 


09.07.2014.

Dogradnja sustava javne odvodnje
otpadnih voda Rijeka-Grobnik

fotografija.JPG

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, sa suradnicima Dankom Holjevićem, Narcizom Dalsasom i Vanjom Rački, danas je obišao gradilište na Čavlima zajedno sa Željkom Lambašom, Načelnikom općine Čavle i Andrejem Marochini, direktorom KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. te predstavnicima izvođača radova i nadzornih službi.

 


23.06.2014
Javni natječaji

 1. JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje objavljivanja znanstvenih publikacija iz područja upravljanja vodama u 2014. godini

  1a.) Prijavni formular - sufinanciranje znanstvenih publikacija

 2. JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje projekata nevladinih udruga iz područja upravljanja vodama u 2014. godini

  2a.) OBRAZAC 1 - sufinanciranje projekata nevladinih udruga

  2b.) OBRAZAC 1 - sufinanciranje projekata nevladinih udruga

 3. JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje održavanja kongresa, konferencija, simpozija, okruglih stolova i sličnih manifestacija iz područja upravljanja vodama u 2014. godini.

  3a.) OBRAZAC 1 - sufinanciranje skupova

  3b.) OBRAZAC 1 - sufinanciranje skupova

17.06.2014
DAN DUNAVA - 29. lipnja 2014.

Dani Dunava.jpg

13.06.2014.

Odluka o poništenju natječaja


10.06.2014.

Natječaji za zaposlenje

 


09.06.2014.

Odluka o izboru kandidata za zapošljavanje


05.06.2014.

Odluka o poništenju natječaja za radno mjesto


05.06.2014.

MILENIJSKE POPLAVE
Dodatne obavijesti

 • Vodostaji su i dalje u kontinuiranom opadanju.
 • Jučer su ukinute mjere izvanrednog stanja na zaštitnim vodnim građevinama, te su proglašene redovne  mjere obrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama u dužini 45 km savskih nasipa u čijem su zaobalju naselja: Račinovci, Drenovci, Đurići, Gunja, Rajevo  Selo, Posavski Podgajci, Bošnjaci, Strošinci, Soljani i Vrbanja

04.06.2014.

MILENIJSKE POPLAVE
Dodatne obavijesti

Vodostaji su i dalje u kontinuiranom opadanju: pa je tako Sava kod Županje pala za 698 cm od maksimuma koji je 17.5. bio 1191 cm, kod Slavonskog Broda pala je za 619 cm od maksimuma koji je 18.5. iznosio 939 cm, kod Slavonskog Šamca pala je za 681 cm od maksimuma koji je 17.5. iznosio 891 cm.

03.06.2014.

Odluka o izboru kandidata za zapošljavanje


03.06.2014.

MILENIJSKE POPLAVE
Dodatne obavijesti

Vodostaji su i dalje u kontinuiranom opadanju: pa je tako Sava kod Županje pala za 650 cm od maksimuma koji je 17.5. bio 1191 cm, kod Slavonskog Broda pala je za 585 cm od maksimuma koji je 18.5. iznosio 939 cm, kod Slavonskog Šamca pala je za 639 cm od maksimuma koji je 17.5. iznosio 891 cm.

02.06.2014.

MILENIJSKE POPLAVE
Dodatne obavijesti

Vodostaji su i dalje u kontinuiranom opadanju: pa je tako Sava kod Županje pala za 596 cm od maksimuma koji je 17.5. bio 1191 cm, kod Slavonskog Broda pala je za 546 cm od maksimuma koji je 18.5. iznosio 939 cm, kod Slavonskog Šamca pala je za 589 cm od maksimuma koji je 17.5. iznosio 891 cm. Vodostaj u Spačvanskom bazenu pao je  za 20 cm od maksimuma koji je iznosio 79,68 metara nad morem (kota).

30.05.2014.

MILENIJSKE POPLAVE
Dodatne obavijesti

 • Vodostaji su i dalje u  kontinuiranom opadanju: pa je tako Sava kod Županje pala za 4,26 m od maksimuma koji je 17.5. bio 1194 cm, kod Slavonskog Broda pala je za 3,96 m od maksimuma koji je 18.5. iznosio 939 cm, kod Slavonskog Šamca pala je za 4,12 m od maksimuma koji je 17.5. iznosio 891 cm. Vodostaj u Spačvanskom bazenu pao je  4 cm od maksimuma koji je jučer iznosio 79,88 metara nad morem (kota).
 • Crpna stanica Konjuša i dalje je u neprekidnom radu.
 • U pogonu su još i 4 dizelske agregatne pumpe i tri traktorske pumpe na lokaciji Gunja – Brčko.
 • Na lokaciji Strošinci nalaze se dvije dizelske agregatne pumpe, a u Posavskim Podgajcima jedna traktorska pumpa.
 • I dalje se radi na sanaciji prodora (prednasip-zagat) u Rajevom Selu, napravljen je otvor na njemu da bi se zaostala voda mogla evakuirati iz naselja.

29.05.2014.

MILENIJSKE POPLAVE
Dodatne obavijesti

 • Vodostaji su u daljnjem kontinuiranom opadanju: pa je tako Sava kod Županje pala za 3,78 m od maksimuma koji je 17.5. bio 1194 cm, kod Slavonskog Broda pala je za 3,37 m od maksimuma koji je 18.5. iznosio 939 cm, kod Slavonskog Šamca pala je za 3,61 m od maksimuma koji je 17.5. iznosio 891 cm. Vodostaj u Spačvanskom bazenu je u stagnaciji.
 • Crpna stanica Konjuša i dalje je u neprekidnom radu.
 • U pogonu su još i 4 dizelske agregatne pumpe (kapaciteta 350 l/sec) i 3 traktorske pumpe (350 l/sec) na lokaciji Gunja – Brčko.
 • Na lokaciji Strošinci nalaze se 2 dizelske agregatne pumpe, a u Posavskim Podgajcima jedna traktorska pumpa (kapaciteta 350 l/sec).

28.05.2014.

MILENIJSKE POPLAVE
Dodatne obavijesti

 • Voda se povlači sa poplavnih područja, pa je tako Sava kod Županje pala za 3,4 m od maksimuma koji je 17.5. bio 1194 cm, kod Slavonskog Broda pala je za 2,91 m od maksimuma koji je 18.5. iznosio 939 cm, kod Slavonskog  Šamca pala je za 3,22 m od maksimuma koji je 17.5. iznosio 891 cm.
 • Crpna stanica Konjuša i dalje je u neprekidnom radu.
 • Vrše se pripremne radnje za sanaciju prodora nasipa kod Račinovaca.
 • Ušli smo u pripremno stanje obrane od poplava.

27.05.2014.

MILENIJSKE POPLAVE
dodatne obavijesti

 • Vodostaji su i dalje u opadanju
 • Vodostaj kod Gunje pada 29 cm dnevno, Slavonski Brod 35 cm, Županja 29 cm i Slavonski Šamac 31 cm. Procjenjujemo da za tri dana ne bi trebalo biti više vode u prodorima.
 • Očekujemo da će se za desetak dana voda povući sa svih kota koje su više od rijeke Save
 • I dalje se zatvara prodor kod Rajevog Sela zagatom (prednasip) te očekujemo da će se isti zatvoriti do nedjelje
 • Crpna stanica Konjuša osposobljena je za rad prekjučer, te je u neprekidnom radu.

26.05.2014.

MILENIJSKE POPLAVE
dodatne obavijesti

Opis poduzetih mjera:

 • Vodostaji: Rijeka Sava pada u prosjeku 10 cm na dan, nastavlja se trend opadanja vodostaja.
 • Očekujemo daljni pad od cca 30 cm na dan.
 • Crpna stanica Konjuša (kod Gunje) počela je s radom i od jučer crpimo vodu.
 • I dalje se nastavljaju radovi na izgradnji zagata (prednasip) kod Rajevog Sela.

25.05.2014.

MILENIJSKE POPLAVE
dodatne obavijesti

02.jpg

Opis poduzetih mjera

 • Vodostaji su i dalje u opadanju, u prosjeku 1 cm na sat.
 • Voda će se crpiti agregatnim i mobilnim crpkama kada se za to stvore preduvjeti, odnosno kada se izgradi prednasip (zagat) na mjestu puknuća nasipa kod Rajevog Sela koji će zatvoriti dotok vode iz Save na to područje. Radovi na prednasipu odvijaju se i danas.
 • Prioritet je osposobiti za rad crpnu stanicu Konjuša koja ima kapacitet 5000 l/sec, te predviđamo da ćemo za dan do dva uspjeti staviti je u pogon, obzirom da je i ona jednim dijelom u vodi, te je stoga isključena struja kojom se CS Konjuša pokreće.

 


24.05.2014.

MILENIJSKE POPLAVE
dodatne obavijesti

04.jpg

Opis poduzetih mjera

 • Danas tijekom dana agregatne pumpe, čiji je kapacitet 350 l/sek, biti će raspoređene na lokacije poplavljenog područja (obzirom da se radi o velikim i teškim agregatnim pumpama, prethodno se moraju pripremiti pristupni putevi).
 • Vrše se napori kako bi se za rad osposobila crpna stanica Konjuša (radni kapacitet je 5000 l/sek).
 • Obzirom da je CS Konjuša jednim dijelom u vodi, isključena je struja. Očekujemo da će biti osposobljena za 1-2 dana.

24.05.2014.

MILENIJSKE POPLAVE
dodatne obavijesti

05.jpg

OPIS PODUZETIH MJERA

 • Izvanredne mjere obrane od poplava mjerodavnih vodomjera na rijeci Savi ukinute su od Davora do Slavonskog Šamaca i na snazi  su redovne mjere obrane od poplava na tom području
 • u Županji je ukinuto izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama , a na snazi su i dalje izvanredne mjere obrane od poplava

23.05.2014.

Obavijest za javnost

Zagreb,23. svibanj 2014. -  Hrvatske vode nikoga ne optužuju niti napadaju. Istočni dio Republike Hrvatske zadesila je na ovim prostorima  u posljednjih  pedeset godina nezapamćena elementarna nepogoda. U cilju informiranja javnosti na internet stranici voda.hr opisan je postupak proglašavanja stanja obrane od poplava utvrđen Zakonom o zaštiti i spašavanju te Državnim planom obrane od poplava, kojeg su se Hrvatske vode pridržavale. 

Pozivamo na jedinstvo, solidarnost i  suosjećanje prema stanovništvu na poplavljenim područjima. 

HRVATSKE VODE
Ured generalnog direktora
Služba za odnose s javnošću


23.05.2014.

Osnovni hidrološki pokazatelji
najvećeg vodnog vala na donjoj Savi

protok.JPG Djelatnici Državnog hidrometeorološkog zavoda su 17.svibnja 2014. godine oko 18 sati izmjerili da je Savom kod Slavonskog Šamca teklo preko 6.000 m3/s (6.007 m3/s). Za usporedbu, najveći dosadašnji protok Save na tom području zabilježen je kod Županje 19. siječnja 1970. godine i iznosio je 4.161 m3/s. Prema analizama vjerojatnosti prije ovog poplavnog događaja, maksimalni godišnji protok 1.000-godišnjeg povratnog razdoblja na Savi kod Županje iznosio je oko 5.000 m3/s.

23.05.2014.

Izgradnja  višenamjenskog kanala Dunav – Sava
bez značajnog utjecaja na poplavne vode rijeke Save
(tumačenje prema dosadašnjim projektnim rješenjima)

Kada bi se izgradio višenamjenski kanal Dunav –Sava on ne bi mogao znatnije prihvatiti poplavne vode iz rijeke Save.

Ideja izgradnje kanala Dunav-Sava stara je preko 200 godina i s vremenom na vrijeme se reaktualizira. Hidrotehnička struka je razmatrala različita tehnička rješenja u pogledu trase, namjene i funkcioniranja  kanala.


23.05.2014.

Komentar Novog Lista na izjavu N. Gabrića


23.05.2014.

HRT emisije o poplavama


23.05.2014.

MILENIJSKE POPLAVE
dodatne obavijesti

OPIS PODUZETIH MJERA

 • Na mjestu prodora nasipa kod Rajevog Sela danas se započeo raditi zaštitni zagat. Funkcija zagata, koji je dužine 350 metara i prosječne visine 1,5 metra (gradi se od vreća), je da zaustavi prodor  vode u zaobalje.
 • Vodostaji su u opadanju u prosjeku 1 cm na sat             
 • Još uvijek se danonoćno kontroliraju nasipi i po potrebi se vrše intervencije upojnim bunarima i geomembranama.

22.05.2014.

OBRANA OD POPLAVA
- o b a v i j e s t -


22.05.2014.

MILENIJSKE POPLAVE
dodatne obavijesti
-n a s t a v a k -

HRVATSKE VODE: 

 • Hrvatske vode putem dežurnih rukovoditelja obrane od poplava  neprestano od  0-24 sata obilaze dionice savskih nasipa (u dužini od 200 km) te pregledavaju i kontroliraju stanje ispravnosti hidrotehničkih objekata (nasipe, obaloutvrde, ustave, retencije i druge pripadajuće im građevine)
 • Na licu mjesta se promptno saniraju podviri – izgradnjom upojnih zdenaca, te se smanjuje procjeđivanje iz nasipa postavljanjem geomembrana s vodne strane (postavljaju ronioci) i geotekstila zajedno  s  kamenim materijalom  s druge strane nasipa u svrhu ojačanja i stabilizacije nasipa
 • Na radovima nadvišenja, ojačanja i stabilizacije nasipa do danas je utrošeno više od 1,5 mil. vreća s pijeskom, od čega je velik dio ustupljen je na raspolaganje jedinicama lokalne samouprave na svim ugroženim područjima

22.05.2014.

Povodom izjave Nikice Gabrića:
"Zbog poplava treba zatvoriti 200 ljudi iz Hrvatskih voda" koju prenosi HINA

Na žalost ovo je još jedna u nizu izjava bez stvarnog činjeničnog zaleđa i bez želje da se sazna istina.
Ne zamo kojim uvidom u činjenice g. Nikica Gabrić unaprijed zna da je  pucanje nasipa kod Gunje posljedica pljačke i izvedbe nasipa loše kvalitete. Navalu vode u peterostruko većoj količini na hrvatske nasipe nije uzeo kao relevatnu mogućnost popuštanja nasipa.
Smatramo da je izjava o hapšenju i zatvaranju 200 ljudi iz Hrvatskih voda potpuno neozbiljna i neodgovorna  te da ne pridonosi stabilizaciji stanja na poplavama pogođenim područjima.
Ujedno, ovakve izjave kao da su smišljene da se umanji sposobnost društva da se brani i aktivno djeluje u uvjetima proglašene katastrofe.

 

HRVATSKE VODE
Ured generalnog direktora
Služba za odnose s javnošću


22.05.2014.

Digitalna ortofoto karta puknuća nasipa na području Rajevog Sela


Prodor_Rajevo selo - zumirano.jpg

Prodor_Rajevo selo.jpg


Izvor: Državna geodetska uprava

 

22.05.2014.

Mjesto pucanja nasipa kod Rajevog Sela


Na žalost, dio medija je krivo informirao javnost o mjestu puknuća nasipa.

Izvor: DUZS

 

22.05.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava

 


22.05.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava

 


21.05.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava

 


21.05.2014.

Reakcija na novinarski članak:
„Šišljagić: Hrvatske vode nisu dobro organizirane“

 


21.05.2014.

MILENIJSKE POPLAVE
dodatne obavijesti

IMG_1047.jpg

OPIS PODUZETIH MJERA 

 • Rijeka Sava je u opadanju od Nove Gradiške pa do granice s Republikom Srbijom
 • U Županji je vodostaj pao 1,5 metar, a u Slavonskom Brodu  84 cm
 • Prognoza: opadanje vodostaja
 • Zemljopisna kota vode u Savi u vrijeme prelijevanja nasipa u Rajevom Selu bila je 86, ista je još uvijek viša od zemljopisne kote od poplavljenog područja to točno znači da su poplavljena područja na puno nižem terenu od same visine vode u rijeci Savi

20.05.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava

 


20.05.2014.

MILENIJSKE POPLAVE
Voda 1 metar iznad ikad zabilježene

STANJE

 • U BiH su u zadnjih 10 dana pale ekstremne količine oborina od 200-250 litara kiše po m2, mjestimično i više
 • Protoci rijeka, južnih pritoka rijeke Save, iznose rekordne količine m³ u sekundi
 • Una 1750 m3/s, Vrbas 2000 m3/s, Bosna 3500 m3/s i Drina  4000 m3/s i ulijevaju se u svojim povijesnim maksimumima u Savu te je zbog toga i rijeka Sava dostigla dosad nezabilježene protoke i vrijednosti vodostaja. Prosječni protok rijeke Save kod Županje iznosi 1000- 1100 m3/s, a na mjerodavnom vodomjeru u Županji dana 16.05.2014. izmjeren je protok od 5500 m3/s

20.05.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava

 


19.05.2014.

Prognoza vodostaja 19.05.14. od 15:00 sati

Vodostaji rijeke Save nizvodno od Jasenovca do Mačkovca u blagom su porastu/stagnaciji dok su na nizvodnom dijelu do Županje u blagom su opadanu po cca 1do 2 cm/sat, pri čemu su i dalje na snazi redovne mjere obrane od poplava za dionice mjerodavnih vodomjera Sava:  Stara Gradiška i Mačkovac, izvanredne mjere obrane od poplava za dionice mjerodavnih vodomjera Sava: Jasenovac, Davor, i  Slavonski Kobaš, a za dionice mjerodavnog vodomjera Sava:Savonski Brod, Slavonski Šamac i Županja izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama.
 
Vodostaji rijeke Une na mjerodavnom vodomjeru Una Hrvatska Kostajnica ostvarili su maksimalnu vrijednos od +504 cm u 05. sati 18.5.2014.  što je za 34 cm manje od apsolutnog maksimuma iz 1955 godine. od kada su u opadanju pri čemu je ukinuto  izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama u 8:00 sati 19.5.2014. godine.


19.05.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava

20140518_141310.jpeg

 


19.05.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava

20140518_141540.jpeg

 


18.05.2014.

Prognoza i stanje vodostaja 18.05.2014. od 17:00 sati

20140518_112735.jpeg

Vodostaji rijeke Save nizvodno od Jasenovca u blagom su opadanu/stagnaciji, pri čemu su i dalje na snazi redovne mjere obrane od poplava za dionice mjerodavnih vodomjera Sava: Stara Gradiška i Mačkovac, izvanredne mjere obrane od poplava za dionice mjerodavnih vodomjera Sava: Jasenovac, Davor, Slavonski Kobaš i Slavonski Brod, a za dionice mjerodavnog vodomjera Sava: Slavonski Šamac i Županja izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama.

 


17.05.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava

20140518_113357.jpeg

 


17.05.2014.

Poplave u Slavoniji, ugrožena područja obišao premijer Vlade,
ministar poljoprivrede i generalni direktor Hrvatskih voda

Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je posjetio poplavom ugrožena područja u Slavoniji. U pratnji premijera, koji se nakon Slavonskog Šamca uputio u Županju nalazi se i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić, koji je ocijenio da se na terenu čini sve kako bi nasipi na rijeci Savi izdržali nadiranje savskih voda obzirom da je vodostaj u hrvatskom dijelu Posavine već dosegao povijesni maksimum. "Stanje je takvo da Sava još raste, a vodostaji su pri vrhu nasipa. Utvrđujemo nasipe, no nažalost voda i dalje raste i to nas zabrinjava". - izjavio je gneralni direktor Hrvatskih voda.

17.05.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava

 


17.05.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava

 


16.05.2014.

Prognoza za Savu kod Županje

Vodostaj +1045 cm +/- 72 sutra 17.5.2014. tijekom dana, moguće je uvođenje izvanrednog stanja na zaštitnim vodnim građevinama koje se proglašava kod vodostaja +1080 cm.
Vodostaj u 15:45 sati +1007 s prirastom od cca 9 cm/sat.

16.05.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava

Karta.jpg

 


16.05.2014.

Dnevno izvješće o obrani od poplava

Karta.jpg

 


 • Arhiva vijesti

Svjetski dan voda
Strategija upravljanja vodama
Plan upravljanja vodnim područjima
New Link
Plan provedbe vodno-komunalnih direktiva
Vodno zakonodavstvo Europske unije
Hrvatsko vodno zakonodavstvo
Očevidnici
 
Voda za kupanje
 
Urbana oborinska odvodnja
 
Planovi i obrane od poplave
Karte opasnosti od poplava i karte rizika od poplava
Vodostaji
Glavni centar obrane od poplava
Zaštita voda od zagađenja
Uredba o standardu kakvoće voda - metodologije
 
Javni natječaji
IPA natječaji
Twinning web
FVKI web
 
Projekt Meander
Dječji kutak
 
O nama |Ustroj |Planski dokumenti |Financiranje |Djelatnost |Zakonodavni okvir |Javna nabava |Javno vodno dobro |Zapošljavanje |Hrvatske vode i EU |Međunarodna suradnja |Hrvatske vode i priroda |Opći tehnički uvjeti za radove u vodnom gospo ... |Časopisi |Osnovni pojmovi u vodnom gospodarstvu |Voda život znači |Aktualno |Ozakonjenje zgrada na vodnom dobru |Okrugli stol : "Zaštita od poplava u Hrvatskoj"
Powered by iSite